Få mere ud af julens appelsiner

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

Så blev det den 18 dec. og jeg har glædet mig til at i kom forbi min blog. Her i julen har jeg valgt at sætte fokus på appelsinen da den altid har været en fast del af mine juletraditioner. Derfor vil jeg i dette blogindlæg vise jer hvordan man kan lave: vegansk juleslik, julepynt og julegløgg ud af 2 poser økologiske appelsiner.

På denne måde får i mest ud af julens appelsiner, og undgår madspild, spare penge og glæder jeres kære med en masse c-vitamin 🍊

1. Opskrift på kandiseret appelsinskal

Vi starter med at se på hvordan i kan lave en Lækker vegansk julegodte.

Det skal du bruge

• 5 store øko appelsiner

• 4 spsk øko sukker til lage, og sukker til at vende appelsinskallerne i

• vand

Sådan gør du

Start med at skrælle skallen af dine appelsiner. Dette gøres lettest med en kartoffelskræller som er skarp. Undgå at presse appelsinen for hårdt når du skræller den, da du helst skal undgå for meget af det hvide lag under den ydre orangeskal.

Når du har skrællet skallen af, kan du på bagsiden med en tsk skrabe lidt mere af det hvide lag af skallen, dette gøres for at undgå for meget bitterhed i slikket.

Skær nu din skræl i tynde skiver som vist på billedet nedenfor

Kom din appelsinskal i en kasserolle og hæld vand over, så skallerne er dækket.

Sæt det hele i kog og lad det koge mellem 5-10 min. Hæld vandet fra skallerne, og kom nu 3-4 dl vand ovenpå skallerne igen, og tilsæt også ca. 4 spsk øko sukker. Dette koges op igen, og derefter skal det stå og simre i 30-40 min ved svag varme. (Se til det en gang imellem og rør lidt rundt i det) 

Når det har simret i 30 min, skal det have lov til at køle helt ned. Jeg putter ofte bare kasserollen i køleskabet, og venter om 1 time. 

Når det hele er kølet ned, hælder du det sidste vand fra, så du kun har appelsinskallerne tilbage. 

Find en bageplade og kom et stykke bagepapir på pladen. Strø en god håndfuld sukker ud på bagepapiret og fordel appelsinskallerne på pladen. Hel mere sukker ovenpå skallerne, og husk de ikke må ligge ovenpå hinanden eller i klumper. Når du har fået skallerne godt vendt i sukker, kan du vælge at gøre to ting;

  1. tør appelsiner på 60 grader varmluft i ovnen, burde tage omkring 1 time, men kan tage længere afhængigt af ovnen eller tykkelsen på skallerne, plus du skal tjekke til dem flere gange til de er færdige.
  2. Dette er den løsning jeg ofte vælger, 60 grader varmluft i ovnen i 30 min, derefter sætter jeg bagepladen på bordet og dækker appelsiner med et ekstra tykke bagepapir, også lader jeg det hele tørre natten over. (begge metoder er lide gode)

Når alle skaller er tørret kommer du dem i en lufttætbeholder, også kan de holde sig 4-5 måneder. Du kan vælge at give dem væk som en fin gave i julen, muligvis en lækker mandelgave?! Ellers kan man hakke skallerne og komme på salater og andet julemad, eller fylde krammerhuse på juletræet med dem. 

Du kan også gemmen dem til dig selv, og gå og hyggespise af dem hele julen. 

2. Tørret appelsinskiver som julepynt

Den næste opskrift er meget nem, og giver noget super fint og velduftende julepynt. Start med at finde 2 store appelsiner frem, og skær dem i 1 cm tykke skiver. Appelsinskiverne undtagen de to ender, kommer du på en bageplade med bagepapir. 

Nu skal skiverne i ovnen på 60 grader varmluft, og det kan godt tage op til 2 timer afhængigt af ovnen og saft indholdet i appelsiner før de er tørret. 

Når de endelig er tørret kan du finde et fint bånd, jeg brugte bare noget gavebånd, og hænge dem op på juletræet eller i vinduet. 

3. nelliker i appelsiner 

En anden slags julepynt du nemt kan lave med appelsiner, er at stikke nelliker ind i dem. Du kan lave en masse forskellige mønstre, og det dufter så skønt. Jeg laver den samme variant hvert år: der kommer jeg et rødt bånd om appelsinerne, og pynter siderne med striber af nelliker. Som du kan se på billedet nedenfor. 

4. Appelsingløgg

Sidste opskrift er på Appelsingløgg. Denne opskrift har jeg allerede lagt ud på min blog. Så den kan du finde her 

Gløggen er alkoholfri, og indeholder masser af c-vitamin så er derfor rigtig god til at bekæmpe en dum forkølelse. Se billeder fra opskriften nedenfor!

Dette var mit bud på årets bæredygtige-veganske-juleopskrifter – juleslik, gløgg og pynt. Alt sammen har jeg lavet med udgangspunkt i 2 poser økologiske appelsiner. 

Jeg vil slutte med at ønske jer allesammen en rigtig god jul , og til dem af jer der har lyst til at købe nogen af de skønne ting Sustain daily har på deres shop, så har jeg fået en rabat kode på 20% som altså kun gælder idag den. 18 dec! brug koden “LouiseJUL” find deres shop lige her 

Find mig her også 

Rigtig god jul

One Comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: