Grøntsagsbrød – græskarformet

Brug dine grøntsagsrester i bagningen

Disse brød er en god måde at få brugt de sidste grøntsagsrester fra ugen der gik. Alt kan bruges til at lave disse brød/boller, og man bestemmer selv om man ønsker at give dem en form.

Det skal du bruge: 10 boller (eller to brød)

  • 200g durummel
  • 300g hvedemel
  • Grøntsagsrester cirka en god skål fuld (eller omrking 200-300g)
  • 25 g gær
  • olivenolie
  • 400-500 ml lunkent vand
  • 1 spsk æbleeddike
  • snor (hvis du ønsker græskarformen)
  • Løg og hvidløg ( udelades hvis dette er en del af grøntsagsresterne)
  • Salt

Sådan gør du:

Start med at finde de grøntrester du gerne vil bruge, og hak dem alle fint og kom i en skål. Krydder dem evt med lidt salt, peber og tørret oregano, timian eller rosmarin. Kom dem på en pande med lidt olie, og steg dem til de er møre. Kom grøntsagerne i en foodprocessor eller andet der kan blende dem, så det bliver en glat puré, tilsæt evt. lidt vand eller olivenolie. Lad blandingen kolde af i en skål i køleskabet.

Imens grøntsagerne køler ned skal du begynde på dejen. Start med at opløse gæret i 250 ml lunt vand, tilsæt også eddike og 2 spsk olivenolie. I en større skål blander du salt, durummel og hvedemel, så det står klart. (Det er en god ide ikke at tilsætte alt mel, men måske tage lidt fra hvis dejen skulle blive for våd.)

Hun skal du blande de våde ingredienser med melet, start med at komme grøntsagspuréen i vandet med gær, så det bliver opløst lidt, og kom det over i melet. Hav de sidste 250 lunket vand i en kande ved siden af, og imens du blander melet med det våde kan du tilsætte lidt mere vand til at dejen er fugtig, men stadig til at håndtere.

Når dejen er meget ælte godt på røremaskine skal den på køl til næste dag. Den kan også laves tidligt om morgen og bruges om aften. I køleskabet vil dejen hæve, og trække smag fra grøntsagerne.

Næste dag tager du dejen ud og slår den lidt ned. Dejen skal helst været hævet til cirka det dobbelte. Nu skal du forme dine brød/boller. Du kan gøre det på den traditionelle måde, men hvis du vil lave græskarbrød skal du bruge snor.

Tag noget madsnor som denne fx. og klip det i nogen lange stykker så de kan bindes om enten et brød eller bolle. Lig snorene i lidt vand så de er lidt fugtige, tag dem op og dan nu en stjerne på bordet og lig dit brød eller bolle i centrum hvor snorene mødes. Nu binder du snorene sammen på midten en for en, uden at trykke dejen fald. Når du har lavet dine brød/boller penslerne du dem med æg, olivenolie eller lidt mælk. Mine er penslet med en skøn hjemmelavet karl johan-olie, men det behøver ikke at være så fint.

Bag dem i en forvarmet ovn på 200 grader, boller skal cirka have 10-15 min, og brødet omrking de 20 min. Hvis du er i tvivl kan du tage et brød ud, og banke under det, hvis det lyder hult er det færdigt. Lad boller og brød køle lidt af på en rist, og klip snorene forsigtigt af.Server med god samvittighed.

God bagelyst!

Håber du kunne bruge dette indlæg, find mig også her på instagram

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s